Elke ondernemer wil dat zijn organisatie zo efficiënt mogelijk werkt en dat de werknemers elkaar positieve feedback geven. Het kan echter lastig zijn om zo’n cultuur te realiseren, zeker in de grotere organisaties.
Te vaak wordt feedback negatief opgevat door de ontvanger dit heeft als gevolg dat sommige medewerkers feedback als nutteloos en irrelevant gaan ervaren. Om dit probleem te voorkomen of op te lossen is het belangrijk dat er een positieve feedbackcultuur ontstaat.
Een positieve feedbackcultuur helpt jouw werknemers te zien hoe ze presteren, beloond te worden voor positieve resultaten en gezamenlijk te werken in een gezonde en gezellige werkomgeving. In deze blog geven we jouw de top 10 tips om een positieve feedbackcultuur te realiseren op de werkvloer!
1. Zorg voor regelmatige en constructieve feedback
Het proces richting een positieve feedbackcultuur begint bij het zorgen van regelmatige en constructieve feedback dat gebaseerd is op eerlijkheid en vertrouwen. Als je eerlijke feedback kunt geven zonder de ontvanger gekwetst te laten voelen, zelfs als je verbeterpunten aan het licht brengt, ben je al goed op weg naar een positieve feedbackcultuur.
Ook moet je proberen om regelmatig feedback te geven aan collega’s. Denk erover na om de jaarlijkse beoordeling aan de kant te zetten en medewerkers bijvoorbeeld per project te beoordelen met feedback. Regelmatige en persoonlijke feedback helpt om een positieve feedbackcultuur te implementeren.
2. Creëer een cultuur waar medewerkers focussen op ontwikkeling
Als de drijfveren van medewerkers gericht zijn op groei en ontwikkeling is de kans dat ze feedback positief opvatten een stuk groter, zelfs als de feedback verbeterpunten voor de medewerker bevat. Dit heeft als postief effect dat medewerkers opstaan voor verbetering en ontwikkeling en zich daarom meer herkennen in opbouwende feedback.
Medewerkers die openstaan voor ontwikkeling realiseren zich ook beter dat ze nooit volmaakt en perfect zijn en nog veel verbeterpunten hebben, zodra ze dit besef hebben zijn ze op de goede weg!
3. Train werknemers om feedback te geven en ontvangen
Een probleem omtrent feedback is dat veel mensen niet weten hoe je feedback geeft en dat de manier waarop dit gedaan wordt dus telkens anders is. Neem als voorbeeld een projectmanager die alleen maar positieve punten aankaart en de negatieve punten vermijdt, terwijl de andere projectmanager weinig positiefs meldt en louter verbeterpunten als feedback geeft.
Het grote verschil tussen feedback heeft als negatief effect dat veel medewekers bang zijn om direct feedback te vragen. Het is daarom belangrijk om medewerkers te trainen hoe je constructieve feedback geeft en ontvangt. Als iedereen op dezelfde manier bezig is met feedback is het ook makkelijker om met feedback te werken.
4. “Leaders go First”
Verandering begint altijd bij het management. Voor het realiseren van een positieve feedbackcultuur geldt dit ook. Managers moeten zelf ook feedback geven en vragen aan elkaar en werknemers. Op die manier gaat feedback van boven naar beneden en omgekeerd in de hiërarchie van uw organisatie.
Als werknemers beginnen in te zien hoe dit werkt en hoe de managers er mee omgaan zullen zij zelf de drempel om elkaar feedback te vragen en geven lager vinden. Als manager moet je de feedbackcultuur opwekken.
5. Zorg voor eerlijkheid bij werknemers en laat ze veilig voelen
Een feedbackcultuur werkt alleen als werknemers het gevoel hebben dat ze eerlijk kunnen zijn. Als medewerkers gaan denken dat ze gestraft worden voor het geven van hun oprechte mening dan is je feedbackcultuur gebroken.
Spoor je werknemers ook aan om eerlijk te zijn over hun gevoelens bij bepaalde zaken en zorg voor een “veilige feedback omgeving”. Maak duidelijk dat ze niet bang hoeven te zijn voor negatieve reacties voor het delen van eerlijke feedback met jou of collega’s.
Je moet ook in acht nemen dat alle werknemers binnen een organisatie verschillen en daarom ook verschillende emoties met zich meedragen. Het ene persoon voelt zich beter bij het geven of vragen van feedback dan een ander. Het is beste om de emoties te accepteren en mensen niet te dwingen om feedback te geven en vragen.
6. Maak duidelijke en acceptabele feedback regels, en volg ze
Regels en afspraken maken over feedback helpt om het proces te standaardiseren en de werknemers beter te laten voelen bij het werken met feedback. Hieronder worden een aantal acceptabele feedback regels gegeven:
– Wie geeft feedback aan wie?
– Hoe vaak wordt er feedback gegeven?
– Hoe geven we feedback? Is daar een vast proces voor?
– Wat is het doel van feedback(sessies)?
7. Oefen wat je wilt bereiken
De enige manier om een feedbackcultuur te bereiken is door het dagelijks in de praktijk te brengen. “Practice makes perfect”, je zult dus moeten oefenen en aandacht besteden aan een positieve feedbackcultuur anders zal je poging om er een te creëren mislukken.
Integreer feedback in de dagelijkse werkzaamheden, meetings, projecten, enzovoorts. Vraag daarbij je werknemers om input met betrekking tot de optimalisatie van het feedbackproces en hoe hun denken over het toepassen van feedback in hun dagelijkse werkzaamheden.
Ironisch maar waar, om een feedbackcultuur te creëren bij werknemers, moet je als manager zelf feedback bij die werknemers gaan vragen.
8. Gebruik meerdere feedbackkanalen
Eén systeem om feedback te geven is te weinig. Werknemers hebben verschillende voorkeuren in de manier van communicatie. Waarin de ene werknemer liever face-to-face feedback geeft, zouden andere werknemers de voorkeur geven aan online feedback.
Een combinatie van twee communicatiekanalen is de beste optie, al verschilt dit natuurlijk per persoonlijkheid. Een groot voordeel van online feedback is dat je meer tijd hebt om het te analyseren en erover na te denken. Indien hierover nog vragen ontstaan kan je dit meer kracht bijzetten door een een face-to-face gesprek. Door meerdere kanalen te bieden en te combineren kunnen werknemers zelf een kiezen maken over wat het beste werkt voor hen.
9. Zoek balans tussen positieve en corrigerende feedback, maar wees niet negatief
Iedereen weet dat feedback niet altijd positief hoeft te zijn. Er is altijd een mogelijkheid dat je op een bepaald punt verbeterpunten of corrigerende feedback voorgescholteld krijgt. Onthoudt hierbij dat geen enkele werknemer perfect is en zichzelf pas kan ontwikkelen op het moment dat de werknemer het volledig accepteert en zelf inziet wat er mis is gegaan.
Het feit dat niemand perfect is en iedereen verbeterpunten heeft betekent niet meteen dat je negatieve en onaardige corrigerende feedback moet geven. Bij het geven van corrigerende feedback zou je eerst moeten laten weten wat de ontvanger goed doet en waarom. Na het belichten van een pluspunt kan je beginnen over het verbeterpunt van uw werknemer. Geef hierin de werknemers genoeg handvaten om aanvast te houden. Benoem de situatie, plaats en betrokkenen van de situatie en probeer aan de hand van een advies het verbeterpunt over te brengen.
Vermijdt negativiteit ten allen tijden. Als werknemers zich slecht gaan voelen over het geven en ontvangen van feedback dan valt je feedbackcultuur uit elkaar. Zorg ervoor dat je verbeterpunten wel belicht, maar doe het op een luchtige manier zodat de ontvanger het ook als verbeterpunt ziet, en niet als kritiek.
10. Deel keuzes die zijn gemaakt op basis van feedback binnen de organisatie
Als je organisatiebesluiten neemt gebaseerd op feedback van werknemers, deel dit dan ook met de werknemers. Communiceer niet alleen het besluit met ze, maar ook dat hun feedback de reden is achter het besluit. Dit geeft de werknemers een gevoel van betrokkenheid en moedigt ze aan om vaker aan de slag te gaan met feedback.
Als je belangrijke besluiten binnen de organisatie niet deelt, of nog erger, niks doet met feedback van werknemers dan vormt er nooit een positieve feedbackcultuur binnen het bedrijf. Werknemers hebben een hekel aan het gevoel dat ze worden genegeerd of dat de moeite die ze hebben gedaan niet wordt opgemerkt en opgepakt. Als je niks met hun feedback doet zullen de werknemers het dus ook niet meer proberen.
Volg deze 10 tips en begin om een positieve feedback cultuur “eigen” te maken binnen jouw organisatie
Een positieve werkplek gebaseerd op feedback is een mooi ding, maar net als andere mooie dingen is het niet makkelijk om te krijgen. Met deze 10 tips ben je echter wel op de goede weg.
Combineer deze 10 tips voor een positieve feedbackcultuur met een feedbacktool en je zult zien dat het een stuk gezelliger en productiever wordt op de werkvloer. Het geeft mensen de kans om elkaar te laten ontwikkelen en te leren van elkaars inzichten. Wil je weten hoe onze feedbacktool kan helpen binnen jouw feedbackcultuur, plan dan bijvoorbeeld een demo in om de mogelijkheden te leren kennen!
[thrive_leads id=’29427′]