Niet iedereen doet het al, digitaal feedback vragen, maar wie gebruik maakt van online feedback zal merken dat hier voordelen aan zitten. Het is snel, makkelijk en goed in te zetten wanneer je frequent feedback wilt. Zo krijg je meetbare feedback, worden trends zichtbaar en kun je je doelen ook tijdens een project bijsturen en aanscherpen om zo het maximale eruit te halen. We hebben een paar tips voor online feedback op een rijtje gezet.
#1. Hou rekening met het tijdstip bij het vragen van feedback
Als je online iemand om feedback vraagt let er dan op dat het tijdstip een groot verschil kan maken. Uit analyse van onze eigen data blijkt namelijk dat het geven van feedback liever aan het begin van de week gedaan wordt dan aan het einde. Ook kun je beter ’s ochtends vroeg feedback vragen dan in de middag. De response rate is het hoogst wanneer je op maandag voor 11.00 om feedback vraagt. Vrijdagmiddag lijkt de borrel toch voorrang te hebben.
#2. Zorg voor kwantitatieve en kwalitatieve feedbackvragen
Zoals aangegeven in het whitepaper over het opstellen van een online feedbackvragenlijst is online feedback uiterst geschikt voor het vaststellen van trends, prestaties door de tijd heen en het benchmarken van prestaties ten opzichte van gemiddeldes. Voor een goede analyse moeten dan wel kwantitatieve vragen gesteld worden. Dit kun je doen door je te laten beoordelen met behulp van scores. Je wilt echter ook dat feedback zo persoonlijk mogelijk is. Vraag daarom om een toelichting of eindig met een open vraag voor eventuele opmerkingen en tips.
#3. Plan het vragen van feedback van tevoren
Feedback halverwege een project of opdracht is uitermate nuttig om je voortgang en doelen af te stemmen met de verschillende stakeholders. Het vragen van feedback is echter niet iets waar je op een normale dag bij stil staat. Plan daarom aan het begin van de opdracht een aantal momenten in om om feedback te vragen. Deel bijvoorbeeld de duur van je opdracht door vieren en zet op deze dagen een reminder voor jezelf om feedback te vragen.
#4. Stuur een herinnering
Degene die een verzoek voor het geven van feedback in zijn mailbox ontvangt kan op dat moment verhinderd zijn. Het geven van feedback wordt uitgesteld en vervolgens vergeten. Dit betekent niet dat deze persoon geen feedback wil geven. Stuur daarom na een dag of twee een herinnering. Hierdoor is het weer top-of-mind en vergroot je de kans aanzienlijk dat de feedback gegeven wordt.
Elke maand geeft TruQu 4 nieuwe feedbacktips. Veel van deze tips zijn direct toepasbaar. Wil je op de hoogte blijven van deze tips en zo je prestaties en leerproces verbeteren? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je zelf een tip of tips? Stuur hem op en deel hem met anderen.
[thrive_leads id=’29427′]