Het bedrijfsleven zoals wij die kennen is in het afgelopen decennium sterk veranderd. Binnen die evolutie is ook de Human Resource afdeling sterk veranderd. Van het inhuurproces, analytics, werknemers feedback tot aan de opkomst van social media en nieuwe technologieën, niets is meer als voorheen. Trends komen en gaan en organisaties moeten blijven innoveren als ze mee willen doen in de markt en de beste talenten aan willen trekken.
Denk er eens over na, niet heel lang geleden werd het idee om social media in het recruitment proces te implementeren niet serieus genomen. In de hedendaagse bedrijfsvoering gelden social media accounts als een online visitekaartje en voor werknemers kan een foto op Facebook, Twitter of LinkedIn de kans op die ene topbaan sterk vergroten.
Dus hoe veranderen de HR trends? In 2015 waren de meeste organisaties gefocust op analytics, in 2016 veranderde dat naar agile HR terwijl er in 2017 veel aandacht werd besteed aan de employee experience, voordelen voor familie van de werknemer en verbondenheid met de organisatie.
Wat zal 2018 gaan brengen voor de Human Resource afdeling?
Laten we eens kijken!
Power to the people
Veel organisaties werken nog met hiërarchische verschillen. In deze organisaties is het lastig voor de HR afdeling om problemen op verschillende manieren aan te pakken. Performance management is hierbij een goed voorbeeld. Het veranderen van de performance management processen wordt vaak aangepakt in de gehele organisatie, de HR afdeling moet hier een passende oplossing voor vinden. In het verlengde van de trend “the consumerisation of HR” wordt verwacht dat werknemers meer initiatief tonen omdat ze moe worden van het wachten op organisatiebesluiten en antwoord van HR en niet meer afhankelijk willen zijn van initiatief van de organisatie . Als je feedback wil kun je dit gemakkelijk zelf organiseren aan de hand van een feedback tool zoals de TruQu Feedback app.
Veel werknemers houden al hun eigen fitheid bij aan de hand van hulpmiddelen als FitBit of the Apple Watch. Teams gebruiken veelal communicatiemiddelen als WhatsApp en Slack om de officiële communicatie kanalen te ontlopen. HR zou mee moeten gaan met deze ontwikkeling en de gebruikte kanalen moeten omarmen in plaats van vast te houden aan de officiële kanalen.
Intimiteit van de werknemer
Door de jaren heen is de focus van HR veranderd van het management naar de werknemers. Leer je werknemer kennen, beloon ze en probeer de verschillende behoeftes en perspectieven te begrijpen, dat is het begin van een goede band. Onderzoeken hebben uitgewezen dat werknemers die meer betrokken zijn ook productiever zijn en langer verbonden blijven aan een organisatie dan mensen die geen verbintenis voelen.
Organisaties moeten tegenwoordig zeker zijn dat ze hun werknemers een meer dan aanvaardbaar salaris bieden. Daarnaast moeten ze waardevolle en positieve programma’s creëren die werknemers een gevoel van verbintenis en erkenning geven.
Emotionele intimiteit op de werkvloer is een vitaal onderdeel bij het bouwen van een sterke band, niet alleen tussen de manager en werknemer maar ook tussen peers. Denk er eens over na: je werknemers besteden de meeste tijd samen, een goede relatie tussen hun leidt tot wederzijds respect en het vormt een gemoedelijke sfeer. Uiteindelijk zijn werknemers de ruggengraat van een gebalanceerde en succesvolle organisatie.
Performance Feedback
Feedback is één van de meest effectieve communicatie middelen, zeker tussen een manager en werknemer. Performance feedback is een vorm van evaluatie waarbij de leider van een organisatie of afdeling zijn mening geeft op het functioneren van een werknemer over een bepaalde periode, meestal per jaar. De werknemer mag verwachten dat de feedback bestaat uit zowel complimenten als ontwikkelpunten.
Feedback motiveert werknemers om beter te presteren. De mate waarin de werknemer constructieve feedback kan accepteren en zichzelf erin vindt hebben invloed op het gehele functioneren en de betrokkenheid van de werknemer.
Recente onderzoeken wijzen uit dat millennials de meeste behoefte hebben aan feedback, ze willen wel dat feedback terecht is en direct gegeven wordt. In een wereld die stevig afhankelijk is van technologie, is het niet verrassend dat deze groep graag gemakkelijk en online feedback ontvangt. Ze voelen zich dus gemakkelijker bij feedback die ze online ontvangen via een tool dan wanneer dit face-to-face gebeurt.
Blind Recruitment
Wat is een van de belangrijkste dingen die HR doet wanneer zij een openstaande positie moeten opvullen? Ze verzamelen zoveel mogelijk data over de kandidaten, analyseren dat en hopen daarmee de geschikte persoon te vinden om te functie te vervullen.
Tijdens een normaal recruitment proces zou de werkgever zijn beslissing moeten baseren op de vaardigheden, kennis en ervaring van de kandidaten, niet op de etnische achtergrond, geslacht, leeftijd of persoonlijke interesse. Helaas komt er onbewust toch een gevoel naar boven over kandidaten die uiteindelijk het gevoel van de werkgever over de kandidaten beïnvloedt. Het probleem is dat vaker wel dan niet de HR managers niet door hebben dat hun keuze wordt beïnvloedt door de vooroordelen die zij hebben. Hier kan blind recruitment een verschil maken.
Blinde recruitment is een nieuwe techniek die alle demografische informatie van kandidaten uit het zicht houdt. Met behulp van deze nieuwe tool kunnen managers en werknemers de diversiteit op de werkvloer vergroten en de vooroordelen en discriminatie ontlopen.
Verbetering productiviteit
Het verhogen en verbeteren van de productiviteit is een van de voornaamste doelstellingen van een organisatie. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Een perfecte manier is om te focussen op de behoeftes van werknemers en hoe het vervullen van die behoeftes jouw organisatie kunnen helpen om verder te groeien. Stop met mensen tellen en begin met het maken van ondersteunende programma’s of functionelere werkplekken die inspireren en medewerkers laten voelen dat ze productief willen zijn. Focus op de werknemers die je al hebt, werk aan hun sterke punten en haal het maximale uit hun potentie. Je zult hier al snel de vruchten van plukken.
Van traditionele werkplekken naar eigen werkplekken.
De opkomst van de technologie maakt het mogelijk voor mensen om vanaf bijna elke plek te werken. Met een laptop en een goede internetverbinding is het niet meer nodig om van 9 tot 5 op kantoor te zijn om productief te kunnen zijn. Werknemers kunnen vanuit huis werken, vanuit de lokale horecagelegenheid of zelfs vanaf het strand met een lekkere cocktail.
Veranderen van de traditionele werkplek naar het “thuis werken” is een van de nieuwste HR trends. Het verhoogt effectiviteit en productiviteit omdat je niet meer aan geografische grenzen zit verbonden om mensen in dienst te nemen. Hierdoor wordt ook het recruitmentproces gemakkelijker aangezien organisaties toegang hebben tot een veel groter aanbod aan talenten.
Verbetering van de gezondheid
Met de recente veranderingen die organisaties hebben doorgemaakt hebben is ook aan het licht gekomen hoe belangrijk de gezondheid van werknemers is en hoe het pensioen geregeld wordt. Uit onderzoek is gebleken dat 55% van de organisaties een spaarrekening voor de zorgverzekering heeft aangeboden in 2017. Daarnaast zijn organisaties ook steeds meer interesse gaan tonen in de pensioenplannen van werknemers en proberen ze hun te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Werkgevers proberen tegenwoordig zoveel mogelijk pensioensregelingen te bieden aan werknemers.
Gamification wordt populair
Bij gamification worden game-achtige elementen in de verschillende afdelingen geplaatst zoals marketing, HR, PR etc. In andere woorden is gamification een moderne manier om de betrokkenheid van klanten te vergroten aangezien alles wordt veranderd in een spelletje. Organisaties kunnen dit gebruiken tijdens trainingen, onboardingprocessen, evaluaties en om alles uit de werknemer te halen door ze plezier te laten hebben.
Gamification kan bijvoorbeeld heel nuttig zijn wanneer je werknemers informeert over een nieuw project, aan de hand van een quiz kun je de verschillende vaardigheden van werknemers onder druk meten.
Going with the Flow
Organisaties verwachten dat werknemers zelfstandiger worden en dat ze zelf met ideeën komen om de organisatie te verbeteren zonder ze daartoe te pushen. Deze nieuwe aanpak vermindert de stress van het plannen, controllen en anticiperen op elke mogelijke verandering die invloed kan hebben op een project.
Human Resource afdelingen beginnen dit nu ook te omarmen. HR gaat nu met de stroom mee en accepteert het feit dat jonge talenten vanzelf naar voren komen in de organisatie door initiatief te tonen en zichzelf te ontwikkelen.
Conclusie
Het is 2018 en het belooft een interessant jaar te worden. De laatste HR trends zijn allen op basis van technologie en beloven zich meer te focussen op moderne tools voor productiviteit en sterkere engagement. Denk hierbij aan gamification en overal inzetbaar zijn. Werknemers representeren de hoogste prioriteiten terwijl de organisaties de behoeftes van de werknemers probeert te vervullen, de gezondheid verbetert en zorgt voor performance feedback zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Het belangrijkste is dat werknemers en werkgevers nu samen werken om tot een gevarieerde en veilige werkplek te komen
De tijd is hier! Hoe ga jij 2018 succesvol maken?
[thrive_leads id=’29427′]