Fontys verzorgt onderwijs en onderzoek in vrijwel alle sectoren van de samenleving en dat maakt het dat de instelling voor hoger beroepsonderwijs zichzelf de grootste publieke kennisinstelling in Zuid-Nederland mag noemen. Om het leren zo optimaal mogelijk te maken onder de ruim 44.000 studenten, kwamen zij bij tooling uit. De feedback technologie van TruQu sloot aan bij de visie en gedachtegang van Fontys, dus ging de samenwerking van start.
Business Case
Fontys
Fontys en TruQu in samenwerking om het leren en ontwikkelen onder studenten te optimaliseren
Adri Cornelissen zit in het innovatienetwerk iFontys binnen Fontys Hogescholen en merkt dat er steeds meer wordt gepraat over het geven van feedback en voorspelt dat het een grote rol zal innemen in het onderwijs. “We roepen al heel lang dat feedback hartstikke belangrijk is, maar we deden er eigenlijk vrij weinig mee. Nu gaat het echt belangrijk worden om de simpele reden dat er steeds meer onderwijs in groepsverband gaat plaatsvinden. Studenten voeren steeds meer zelf de regie over hun leerproces. Dit willen we ondersteunen met tooling. Daarom zijn we uiteindelijk bij TruQu uitgekomen”, aldus Adri.
Voor het implementeren van een feedbackcultuur was er bij Fontys geen specifiek plan. Adri: “Er is gewoon gezegd: zo werken wij. Probeer het en zoek mee naar de toegevoegde waarde voor het onderwijs en de organisatie.” Binnen een minor vanuit Fontys is er zelfs een onderwijsconcept ontwikkelt, SEAL (Social Engaged Action Learning), dat volledig draait om geven van feedback. “Zonder feedback kun je hier niets doen. Sterker nog, het is je bewijslast aan het einde van de rit. Daarmee tonen we aan dat we niet meer zonder kunnen. Als je geen tooling hebt die het principe versterkt dan zijn studenten aangewezen op het maken van ingewikkelde verslagen.”
“Als je geen tooling hebt die het principe versterkt dan zijn studenten aangewezen op het maken van ingewikkelde verslagen”
Volgens Adri leer je wanneer je je bewust bent van wat je doet. “Continu bezig zijn met je leerdoelen, ontdekken, uitproberen, fouten maken en opnieuw beginnen; dat is leren. Het is een doorlopend proces, iets wat dagelijks onder de aandacht is.”
Madelon Pijnenburg, docent aan de Fontys Paramedische Hogeschool, merkt dat haar studenten nu nog in de complimentensfeer zitten en dat het geven van kritische feedback nog moeilijk is. Om die reden is het geven en ontvangen van feedback een lesonderdeel an sich geworden. “Bij ons is feedback een onderdeel van het onderwijs”, vertelt Madelon. “Wij geven theorieën over hoe je feedback kunt geven. De tool implementeren vraagt wat aandacht.”
“Bij ons is feedback een onderdeel van het onderwijs”
De docente vervolgt dat ze zelfregie bij de student heel belangrijk vindt. “Met de tool ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces en dat is krachtig.” Ook de beoordelingsgesprekken zijn binnen de hogeschool afgeschaft. “Op dit gebied kan TruQu veel voor ons betekenen.”
Met de technologie kunnen medewerkers ook feedback vragen aan personen binnen en buiten de organisatie. Het enige wat je van de feedbackgever nodig hebt, is een emailadres. “Dit is voor ons heel belangrijk. Daar maken wij veel gebruik van. Onze studenten kunnen op deze manier ook feedback vragen aan opdrachtgevers”, zegt Adri.
Over de samenwerking vertelt hij: “Met TruQu hebben we het gevoel dat we samen iets moois kunnen maken. Een week nadat wij enthousiast waren is er een productrondleiding gegeven. Jullie luisterden naar wat wij zeiden. Ook de manier waarop de contractvorming tot stand is gekomen, was fijn. De support in de software is overigens ook super. Het werkt echt als een trein, want ik hoef maar wat te vragen en ik krijg meteen antwoord. Dat gaat razendsnel.”
De core voor beide medewerkers is het zichtbaar maken van de ontwikkeling van de student of medewerker. Adri: “Wij denken dat feedback een grote rol in je ontwikkeling speelt. Daar begint het.”