Ben jij ook in een transitie met jouw organisatie en wil je performance management optimaliseren door het creëren van een feedbackcultuur? TruQu heeft hier onderzoek naar gedaan en ik deel graag onze ervaringen in deze blog. Vanuit mijn rol als Activation & Engagement manager heb ik ervaring in het succes van technologie als middel voor het stimuleren van een feedbackcultuur. Onze technologie geeft professionals de kans om op een makkelijke en laagdrempelige manier feedback te vragen. Persoonlijke groei en ontwikkeling worden in kaart gebracht door middel van de tool.
Een planning op maat vanuit ervaring
Na maandenlang onderzoek en ervaring bij veel verschillende typen klanten hebben wij een kwalitatieve en efficiënte methode ontwikkeld voor de meest succesvolle implementatie. Samen met de klant stellen we een volledige planning op. In deze planning diepen we alle inhoudelijke stappen goed uit. We maken een planning op maat, zodat het naadloos aansluit bij de organisatie. Tevens analyseren we de stappen die te maken zijn in de tool, zodat er vanuit verschillende niveaus gestart kan worden.
Waar sta je als organisatie?
Waar sta je als organisatie? Welke structuur kent jouw organisatie? Rigide en top-down of juist hele flexibele organisatie met een bottum-up structuur? We onderzoeken samen alle antwoorden op de vraagstukken die invloed op de planning hebben en beoordelen tot in hoeverre de organisatie klaar is voor feedback. Hoe meer ruimte en flexibiliteit, des ter groter het vermogen tot innoveren en veranderen.
Zorg voor heldere communicatie
De planning is rond en de uitrol kan starten. Een volgend cruciaal onderdeel is communicatie en verwachtingen scheppen bij de medewerkers. Zorg voor heldere en duidelijke communicatie. Iedere professional houdt van heldere verwachtingen die realistisch en haalbaar zijn. Dit draagt bij aan het creëren van een veilige omgeving.
Oefen met elkaar
Neem je collega’s mee in veilige laagdrempelige omgeving en oefen met elkaar. Oefenen om elkaar ‘echte’ feedback te kunnen geven, feedback waar je wat aan hebt. Doe je dit eerst samen met jouw directie, het HR team en breid je het vervolgens uit? Oefenen uit zich ook in het stellen van de juiste vragen die makkelijk via de tool gesteld kunnen worden. Door te starten met een selecte groep, kun je vervolgens de nieuwe cultuur verspreiden als een olievlek.
Geef medewerker verantwoordelijkheid, maar plan samen
Online feedback ontvangen, accepteren en er iets mee doen. Op welke momenten pas je jouw reeds ontvangen feedback toe? Plan je deze momenten in, zodat je je zelf op scherp zet of ben je continu bewust van jouw ontwikkelpunt? Beleg deze vragen bij de medewerker en stuur dit als manager aan. Bespreek samen een specifieke leerstijl en geef de medewerker de autonome kracht om zelf de verantwoordelijkheid op te pakken. Stel kaders en stuur op successen. Spreek goed met elkaar af wanneer je de technologie gebruikt en wanneer je offline met elkaar in gesprek gaat.
Hoe ontvang je eerlijke en constructieve feedback?
Samenwerken en samen sterker worden. Stel je open en zorg dat je toegankelijk bent, alleen dan ontvang je eerlijke en constructieve feedback. Ga deze samenwerking aan met je collega, binnen of buiten je eigen team, als het maar werkt voor jou. De kracht van de herhaling, leren op de momenten die het meest treffend zijn voor het individu en de rol binnen een bedrijf.
Tijd voor engagement. Is jouw organisatie klaar voor online feedback?
Na de implementatie start de engagement, feedback is geen kortstondige relatie, maar het moet een nieuwe manier van werken worden. Zorg dat je er als organisatie grip op krijgt en neem de tijd om de verandering door te maken. Door voldoende tijd en energie te steken in de implementatie, leg je een solide basis. Vervolgens is goede engagement van belang, hier vertel ik graag in een volgende blog meer over. Wil je weten of jouw organisatie klaar is voor online feedback? Neem contact met mij op.
[thrive_leads id=’29427′]